Probylene Glicol Nedir?

İçerik listelerinde PEG olarak da görebileceğimiz bu kimyasal, petrol türevidir. Kozmetiklerin nemini korumasında kullanılır.

Mesela bir krem farın kısa sürede taşlaşıp kullanılamaz hale gelmemesi için içeriğine PEG eklenir ve uzun süre kurumadan kalabilir.

Bir çok araştırma PEG'in karaciğer ve böbrek hastalıklarına neden olmadığını iddia etse de, aksini iddia eden araştırmalar da mevcuttur. Yani parabende olduğu gibi, PEG kullanımında da zararlar net olarak saptanamamıştır. Sık ve fazla kullanımın ciltteki hücre yapısını bozarak hızlı yaşlanmaya neden olduğu söylenir. Cilt üzerinde çok miktarda propylen glikol ciltte tahriş, iltihaplanma, pullanma ve dahası,  nefes alma problemlerine yol açar.


Amerika'da bir çok testten geçmiş ve yiyecek-ilaçta kullanılması uygun bulunmuştur. Yüzde elliye kadar da kozmetiklerde bulunmasının bir sakıncası olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca egzama ya da benzeri cilt problemlerine sahip olanların bu kimyasala karşı daha fazla hassasiyet gösterdiği de saptanmıştır.

Genellikle vücut kremlerinde, yüz kremlerinde, rujlarda ve güneş kremlerinde kullanılır.


Sevgiyle kalın!